02-05-2017

Κλινική εικόνα ινομυαλγίας και συνύπαρξη της με ρευματικά νοσήματα. Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Κλινική εικόνα ινομυαλγίας και συνύπαρξη της με ρευματικά νοσήματα.
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
 
Από το Συνέδριο Εαρινές Ημέρες Ρευματολογίας, Δράμα,  Απρίλος 2017
 
Η ινομυαλγία αναγνωρίστηκε ως ξεχωριστή νοσολογική οντότητα το 1990 από το ACR (American College of Rheumatology). 
Είναι μία διαταραχή που περιλαμβάνει διάχυτο πόνο διάρκειας τουλάχιστον 3 μηνών, κόπωση , μη αναζωογονητικό ύπνο, διαταραχές στην αντίληψη, την προσοχή, την μνήμη, την σκέψη (γνωσιακές διαταραχές), όπως και πολλαπλά σωματικά και πολλές φορές ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ευερέθιστο έντερο, κεφαλαλγία, κοιλιακό άλγος, μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, κατάθλιψη, κνησμός, εμβοές, ξηροστομία, ξηροφθαλμία, φωτοευαισθησία, διαταραχές ακοής, συχνουρία. Για την διάγνωση της ινομυαλγίας χρησιμοποιούνται διάφορα διαγνωστικά κριτήρια ( ACR 1990 Classification criteria, 2010 diagnostic criteria, 2011 modified criteria, 2013 alternative criteria, 2016 revised 2010-2011 criteria). Είναι πολύ σημαντικό να γίνει διαφορική διάγνωση της ινομυαλγίας με άλλα νοσήματα που παρουσιάζονται με παρόμοια συμπτωματολογία, όπως ο υποθυρεοειδισμός, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα, οι κακοήθειες, η έλλειψη βιταμίνης D , η έλλειψη σιδήρου κ.α.
Τελευταία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η συνύπαρξη της ινομυαλγίας με τα ρευματικά νοσήματα . Οι πιο συχνές ρευματολογικές  παθήσεις στις οποίες συνυπάρχει είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα (ΡΑ), η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ), η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος (ΣΕΛ), το πρωτοπαθές σύνδρομο Sjogren και η ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ). Από διάφορες μελέτες υπολογίζεται κατά μέσον όρο ότι υπάρχει συνύπαρξη της ινομυαλγίας στο 25% των ασθενών με ΡΑ, στο 30% των ασθενών με ΣΕΛ , στο 50% των ασθενών με Sjogren , στο 20% των ασθενών με σπονδυλαρθρίτιδα  και στο 20% των ασθενών με ΨΑ.
Επίσης εγείρονται ερωτηματικά στην βιβλιογραφία για το κατά πόσον τα διάφορα εργαλεία που χρησιμοποιούμε ως δείκτες ενεργότητας νόσου ( BASDAI, DAS 28 κλπ) πιθανόν να είναι ανεπαρκή για την εκτίμηση της πραγματικής φλεγμονώδους ενεργότητας των νοσημάτων σε ασθενείς στους οποίους συνυπάρχει ινομυαλγία γιατί αρκετά συμπτώματα είναι κοινά όπως ο πόνος, η κόπωση ή η δυσκαμψία. Έτσι πιθανόν να υπερεκτιμούμε την ενεργότητα των νόσων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα λανθασμένες θεραπευτικές αποφάσεις , όπως αύξηση των κορτικοειδών ή αλλαγή βιολογικού παράγοντα. Κάτι τέτοιο φαίνεται να ισχύει για τον δείκτη BASDAI με τον οποίο μετρούμε την ενεργότητα στην αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και τον δείκτη DAS 28 με τον οποίο μετρούμε την ενεργότητα στην ΡΑ.
Φαίνεται λοιπόν ότι η συνύπαρξη της ινομυαλγίας με ρευματικά νοσήματα αποτελεί μία πρόκληση για τον ρευματολόγο και πρέπει να διερευνάται στους ασθενείς που παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της κλινικής αυτής οντότητας.