Η αλήθεια είναι ότι η θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, για κάποιον που την παρακολουθεί από κοντά τα 50 τελευταία χρόνια, έχει μια πορεία ανάλογη με «το βήμα του κάβουρα». Μια μπροστά, μια λοξά, μια στα πλάγια και κάποτε προς τα πίσω, κάπως έτσι όπως και η πορεία της ανθρωπότητας, όπως την περιγράφει γλαφυρά ο Umberto Eco στο βιβλίο του «Με το βήμα του κάβουρα» (εκδόσεις Ελληνικά γράμματα, Αθήνα 2006), για να καταλήξει ο μεγάλος φιλόσοφος «ότι καιρός είναι να σταματήσουμε να κινούμαστε προς τα πίσω, αλλά να ακινητοποιηθούμε για λίγο, να δούμε τα γύρω μας χωρίς προκαταλήψεις και αξιοποιώντας τις μέχρι σήμερα εμπειρίες μας, να προχωρήσουμε αργά, διστακτικά πάλι προς τα εμπρός». Αυτός είναι και ο σκοπός αυτού του βιβλίου, να σταματήσουμε για λίγο, να δούμε τα γύρω μας και με τα ευρήματα της σύγχρονης βιβλιογραφίας που παρουσιάζουμε στο βιβλίο να μπορέσει ο αναγνώστης με ψύχραιμο μάτι να κοιτάξει πάλι προς τα εμπρός.


Στις 275 σελίδες αυτής της Μονογραφίας, με τις 62 εικόνες και τις 985 βιβλιογραφικές αναφορές προσπαθήσαμε να αποδείξουμε ότι, παρόλο που δεν έχει βρεθεί ακόμη η αιτιολογική θεραπεία της νόσου, υπάρχουν θεραπευτικές λύσεις, που είτε είναι άγνωστες στους περισσότερους, είτε υποτιμώνται συστηματικά, χαμένες ανάμεσα στις διαφορετικές ειδικότητες που ασχολούνται με αυτήν, είτε τέλος δεν αναφέρονται ποτέ στις επίσημες αλληλοσυγκρουόμενες και αλληλοαναιρούμενες κατευθυντήριες οδηγίες των διαφόρων διεθνών επιστημονικών εταιρειών.


Ακόμη, για πρώτη φορά τουλάχιστον στην ελληνική βιβλιογραφία, προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε επιστημονικά τα δύο θεραπευτικά άκρα, την κλασική ιατρική με την αγιουβέρδα, την αλλοπαθητική με την ομοιοπαθητική ιατρική, τα συμπληρώματα διατροφής (υαλουρονικό οξύ, κολλαγόνο κ.ά.) με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας.


Μια και δεν υπάρχει άλλο σχετικό βιβλίο στην ελληνική γλώσσα αλλά και επειδή σπάνια κυκλοφορούν αντίστοιχα βιβλία σε άλλες γλώσσες, σκεφτήκαμε ότι ίσως μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει και σαν γενικό βιβλίο αναφοράς για την οστεοαρθρίτιδα και γι’αυτό προσθέσαμε τα τελευταία ευρήματα για την παθοφυσιολογία της, τα οποία βοηθούν πολύ στην πλήρη κατανόηση της εξέλιξης αλλά και της θεραπείας της νόσου.

Οσοι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το βιβλίο μπορούν να στείλουν ένα e-mail στο myoskeletiko@gmail.com.

 

     Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης                                                                     Κωνσταντίνος Σαρόπουλος
          Ρευματολόγος                                                                                     Ορθοπαιδικός