13-05-2014

Ρομποτικό Χέρι Που Ελέγχεται Με Τη Σκέψη Εγκρίνεται Από Τον FDA. Ε. Γεωργιάδης. Μοριακός Βιολόγος,(www.myoskeletiko.com)

Ρομποτικό Χέρι Που Ελέγχεται Με Τη Σκέψη Εγκρίνεται Από Τον FDA. Ε. Γεωργιάδης. Μοριακός Βιολόγος,(www.myoskeletiko.com)
 
Σε προηγούμενο άρθρο (http://www.myoskeletiko.com/tipping-point/egkefalika-katefthynomenos-eksoskeletos-epitrepei-se-paralytous-na-perpatoyn.html), είχα αναφερθεί στη δυνατότητα που έδινε μία συσκευή (εξωσκελετός) με το όνομα Mindwalker στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα να περπατούν ελέγχοντας τη συσκευή με τη σκέψη. Ένα χρόνο μετά, μία από αυτές τις προσπάθειες βρήκε το δρόμο της προς την αγορά. Σύμφωνα με ένα άρθρο το οποίο δημοσιεύθηκε στο MedPageToday, ο FDA ενέκρινε την Παρασκευή την εμπορία του πρώτου τροφοδοτούμενου προσθετικού χεριού το οποίο ο χρήστης μπορεί να ελέγχει με τη σκέψη του.
Η συσκευή, η οποία κατασκευάζεται από την DEKA Integrated Solutions από το New Hampshire, ανιχνεύει και μεταφράζει την  ηλεκτρομυογραφική δραστηριότητα στους γύρω μύες – τους οποίους ο χρήστης μπορεί να ελέγχει συνειδητά – σε σήματα που κατευθύνουν συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις στο προσθετικό χέρι. Το χέρι αυτό έχει το ίδιο μέγεθος και βάρος, όπως ένας κανονικός βραχίονας ενηλίκου και είναι σε θέση να πραγματοποιήσει 10 διαφορετικές κινήσεις, σύμφωνα με το FDA.
Η έγκριση βασίστηκε κυρίως σε μία μελέτη με 36 συμμετέχοντες, οι οποίοι ήταν ασθενείς στο Ιατρικό Σύστημα Υποθέσεων Βετεράνων. «Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 90% των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν σε θέση να εκτελέσει τις δραστηριότητες με το DEKA Arm System τις οποίες δεν ήταν σε θέση να εκτελέσει με το τρέχον προσθετικό μέλος τους όπως είναι η χρήση κλειδιών και κλειδαριών, το μαγείρεμα, η αυτοεξυπηρέτηση στο φαγητό, η χρήση φερμουάρ και το βούρτσισμα και χτένισμα των μαλλιών», δήλωσε ο FDA.
Άλλα στοιχεία επιβεβαίωσαν τη δυνατότητα της συσκευής να λειτουργεί κάτω από αντίξοες συνθήκες και να επιβιώνει μετά από κρούσεις. Η FDA αξιολόγησε επίσης κάποια χαρακτηριστικά ασφάλειας της συσκευής τα οποία θα αποτρέπουν ανεπιθύμητες κινήσεις.
«Αυτή η καινοτόμος προσθετική μέθοδος παρέχει μια νέα επιλογή για άτομα με ορισμένους τύπους ακρωτηριασμού των άνω άκρων», δήλωσε ο Christie Foreman, διευθυντής του Γραφείου Αξιολόγησης Συσκευών στο Κέντρο Συσκευών και Ακτινολογικής Υγείας της FDA. «Το DEKA Arm System μπορεί να επιτρέψει σε ορισμένους ανθρώπους να εκτελούν πιο πολύπλοκες εργασίες από ότι μπορούν με το τρέχον προσθετικό μέλος τους με έναν τρόπο που μοιάζει περισσότερο με την φυσική κίνηση του βραχίονα».
Σύμφωνα με την εταιρεία που το κατασκευάζει θα υπάρχουν διαθέσιμες διαφορετικές ρυθμίσεις για διάφορους τύπους ακρωτηριασμένων χεριών, από τα μέσα του κάτω βραχίονα μέχρι ολόκληρο το βραχίονα μέχρι την άρθρωση του ώμου.
Η FDA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ενδεχόμενη βλάβη της συσκευής δεν θα θέτει τους ασθενείς σε σοβαρό κίνδυνο, επιτρέποντας στην DEKA να εφαρμόσει τη διαδικασία ταξινόμησης για πρώτα προϊόντα σε συγκεκριμένη κατηγορία.
 
Πηγή = FDA