22-05-2018

Υπάρχει βελτίωση στους δείκτες έκβασης της φλεγμονώδους αρθρίτιδας σε σχέση με το παρελθόν; Δημ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).

Υπάρχει βελτίωση στους δείκτες έκβασης της φλεγμονώδους αρθρίτιδας σε σχέση με το παρελθόν;
Δημ. Καρόκης, Ρευματολόγος, (dkarokis@hotmail.com).
 
 
 
Μια ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Annals of the Rheumatic Diseases, όπου συγκρίθηκαν οι μεταβολές σε σημαντικούς δείκτες έκβασης της φλεγμονώδους πολυαρθρίτιδας (με κυριότερο εκπρόσωπο τη ΡΑ), όπως ο αριθμός των διογκωμένων και επώδυνων αρθρώσεων, το επίπεδο λειτουργικής ανικανότητας και η θνητότητα, μεταξύ δύο διαφορετικών χρονικών περιόδων με απόσταση μιας δεκαετίας.
Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 1022 ασθενείς που στρατολογήθηκαν την περίοδο 1990 έως 1994 και 631 ασθενείς για την περίοδο 2000 έως 2004, και συγκρίθηκαν οι ανωτέρω αναφερόμενοι κλινικοί δείκτες έκβασης μετά από 10ετή παρακολούθηση. Καταγράφηκαν και συγκρίθηκαν δεδομένα διογκωμένων και επώδυνων αρθρώσεων, επιπέδου  λειτουργικής ανικανότητας και θνητότητας στα 1, 3, 5, 7 και  10 έτη παρακολούθησης. 
Οι ασθενείς της 2ης περιόδου (2000-2004) είχαν μεγαλύτερη ηλικία έναρξης νόσου, μεγαλύτερη διάρκεια συμπτωμάτων και μεγαλύτερη λειτουργική έκπτωση κατά την έναρξη της παρακολούθησης, ενώ έπαιρναν σε μεγαλύτερα ποσοστά κορτικοειδή από το στόμα και τροποποιητικά της νόσου φάρμακα συγκριτικά με τους ασθενείς της πρώτης περιόδου (κάτι που φαίνεται λογικό με βάση την ανάπτυξη νέων φαρμάκων και την αλλαγή της θεραπευτικής στρατηγικής). 
Η σύγκριση των δυο ομάδων έδειξε σαφή βελτίωση στον αριθμό των διογκωμένων αρθρώσεων, όχι όμως ανάλογα σημαντική αλλαγή στον αριθμό των επώδυνων αρθρώσεων, τη λειτουργική ανικανότητα και τη θνητότητα.
Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι αυτό είναι ένα απογοητευτικό συμπέρασμα, όμως νομίζω ότι οι αλλαγές της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή η σύγχρονη θεραπευτική στρατηγική (γρήγορη και επιθετική αντιμετώπιση και “treat to target approach”) και η ποικιλία και πιο εκτεταμένη χρήση των βιολογικών παραγόντων (που δεν υπήρχαν –τουλάχιστον σε τόση έκταση- στην περίοδο της υπόψιν μελέτης) θα έδιναν διαφορετικά και πιο βελτιωμένα αποτελέσματα σε όλους τους δείκτες αν η μελέτη κάλυπτε μεταγενέστερη και πιο πρόσφατη περίοδο. Σε κάθε περίπτωση, η έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία καθώς και η συμμόρφωση του ασθενούς στην αγωγή είναι ο μόνος δρόμος για την σωστή αντιμετώπιση της φλεγμονώδους αρθρίτιδας, την καλύτερη ποιότητα ζωής και την αποφυγή της λειτουργικής ανικανότητας. 
 
 
Πηγή
Gwinnutt J, Symmons D, MacGregor A, et al. Have the 10-year outcomes of patients with early inflammatory arthritis improved in the new millennium compared with the decade before? [published online February 23, 2018]. Ann Rheum Dis  doi:10.1136/annrheumdis-2017-212426