22-05-2018

Φάρμακο για την Οστεοπόρωση προστατεύει την καρδιά! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Φάρμακο για την Οστεοπόρωση προστατεύει την καρδιά!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Επειδή οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από οστεοπόρωση είναι μεγάλης ηλικίας και παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να συμπάσχουν από καρδιαγγειακή νόσο, μια από τις κλασικές ερωτήσεις που μας κάνουν οι ίδιοι ή οι γιατροί τους που μας τους εμπιστεύονται είναι «εάν η αντιοστεοπορωτική θεραπεία υπάρχει πιθανότητα να τους δημιουργήσει ή να επιδεινώσει κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα».
Στο ερώτημα αυτό απάντησαν με μια μελέτη ερευνητές από το Hong Kong Hospital Authority. οι οποίοι ανέλυσαν την σχετική πιθανότητα σε μια αναδρομική μελέτη 4602 ασθενών με οστεοπορωτικά κατάγματα που έλαβαν διάφορες αντιοστεοπορωτικές θεραπείες και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια, μέχρι τον Νοέμβριο του 2016, και συγκρίθηκαν με 13568 ασθενείς που δεν έλαβαν καμμιά αντιοστεοπορωτική θεραπεία.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι ασθενείς έλαβαν Αλενδρονάτη για 10 χρόνια είχαν σημαντικά μειωμένη πιθανότητα να πάθουν έμφραγμα του μυοκαρδίου ή  εγκεφαλικό επεισόδιο από ασθενείς που δεν έλαβαν Αλενδρονάτη. Οι αναλύσεις των αποτελεσμάτων, όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο ήταν πολλές, και αφορούσαν πολλούς παράγοντες κινδύνου και πάντα κατέληγαν, με άλλοτε άλλη θετική σημαντικότητα, να ενισχύουν την προστατευτική επίδραση της Αλενδρονάτης στο καρδιαγγειακό σύστημα  στους οστεοπορωτιούς ασθενούς που την είχαν λάβει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι σχετικές μελέτες θα πρέπει να γίνουν και για τα άλλα αντιοστεοπορωτικά φάρμακα τα οποία ίσως έχουν τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες!
 
Πηγή = Chor‐Wing Sing et al., Association of Alendronate and Risk of Cardiovascular Events in Patients With Hip Fracture. https://doi.org/10.1002/jbmr.3448.