05-09-2017

Προσοχή!!!Οι βιταμίνες B6 και η Β12 αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα!!! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Προσοχή!!!Οι βιταμίνες B6 και η Β12 αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα!!!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχουμε παρατηρήσει ότι πολλοί γιατροί ελέγχουν συστηματικά και χορηγούν όταν είναι απαραίτητο τις βιταμίνες Β6 και Β12. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι αρχικές υψηλές δόσεις που χορηγούνται στα αρχικά στάδια μιας διαγνωσμένης υποβιταμίνωσης από τις παραπάνω βιταμίνες, δεν ρυθμίζονται ή δεν τροποποιούνται όταν οι ασθενείς επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα.
Μια καινούργια μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Journal of Clinical Oncology, έδειξε ότι η πρακτική αυτή μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα στους άνδρες.
Η μελέτη αυτή αφορούσε 77.000 ενήλικες, ηλικίας 50 έως 76 ετών, που κατοικούσαν στην περιοχή της  Washington οι οποίοι μελετήθηκαν από το 2000 έως το 2002. Ολοι απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την λήψη των βιταμινών αλλά και πολλών άλλων σχετικών στοιχείων για την συνήθειές τους την προηγούμενη 10ετία.
Η ανάλυση των απότελεσμάτων έδειξε ότι: 1) Η λήψη 20 mg/ημέρα Β6 για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 82% τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. 2) Η λήψη περισσότέρων των 55 μικρογραμμαρίων/ημέρα βιταμίνης Β12, για 10 χρόνια, από κάθε πηγή, αυξάνει κατά 98% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. 3) Τα αποτελέσματα αυτά αφορούσαν μόνο άνδρες. 4) Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 3 έως 4 φορές όταν οι άνδρες καπνίζουν.
Τα αποτελέσματα αυτά αποτέλεσαν έκπληξη και για τους ίδιους τους ερευνητές, διότι ο αρχικός στόχος της μελέτης τους δεν ήταν να αποκαλύψουν κάτι σχετικό, θετικό ή αρνητικό, για τις συγκεκριμμένες βιταμίνες.
Τα μηνύματα αυτής της μελέτης είναι πολλά, αλλά τα πιο σημαντικά είναι δύο: 1) Καμμία ουσία σε μεγάλη δόση και σε χρόνια χρήση δεν είναι ατοξική και 2) Οι ασθενείς πρέπει να επισκέπτονται συχνότερα τους γιατρούς όταν λαμβάνουν κάποια ουσία συνεχώς ακόμη και μια απλή βιταμίνη! 
 
 
Πηγή = Brasky Τ., et al. Long-Term, Supplemental, One-Carbon Metabolism–Related Vitamin B Use in Relation to Lung Cancer Risk in the Vitamins and Lifestyle (VITAL) Cohort. Journal of Clinical Oncology, 2017; JCO.2017.72.773, DOI: 10.1200/JCO.2017.72.7735.