27-10-2015

Το καθησιό δεν είναι τόσο κακό για την υγεία όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα! Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).

Το καθησιό δεν είναι τόσο κακό για την υγεία όπως πιστεύαμε μέχρι σήμερα!
Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος, (myoskeletiko@gmail.com).
 
 
 
Οι περισσότεροι πιστεύουμε ότι το καθησιό ή καλύτερα η μη άσκηση αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, κάποιων μορφών καρκίνου και οδηγεί τελικά σε πρόωρο θάνατο.
Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Exeter, στην Αγγλία, μελέτησε το θέμα σε 3720 άνδρες και 1412 γυναίκες, που ήταν τυπικά υγιείς, δεν έπασχαν από καρδιακές παθήσεις. Η μελέτη ξεκίνησε το 1990 και διήρκεσε 16 συνεχή χρόνια.
Τα αποτελέσματά τους έδειξαν ότι το καθησιό τόσο στην δουλειά όσο και στο σπίτι, δεν συνδεόνταν με μειωμένο προσδόκιμο επιβίωσης.
Τα ευρήματα αυτά είναι βέβαια αιρετικά αλλά η μελέτη είναι πάρα πολύ καλά σχεδιασμένη, γιαυτό και δημοσιεύθηκε στο αναγνωρισμένο περιοδικό International Journal of Epidemiology.
Μήπως αυτά τα αιρετικά ευρήματα θα πρέπει να μας προβληματίσουν και να μην είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στις συστάσεις προς στους ασθενείς μας; 
 
Πηγή = Pulsford, R. International Journal of Epidemiology, October 2015.
University of Exeter. British Heart Foundation.