10-03-2015

Κροταφική αρτηριϊτιδα και Ερπητας Ζωστήρας! Πως δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα;Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).

Κροταφική αρτηριϊτιδα και Ερπητας Ζωστήρας! Πως δεν το είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα;
Σ. Δικαίου, Ρευματολόγος, (stavrouladikeou@windowslive.com).
 
 
Μία νέα μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Colorado συσχετίζει τον ιό που προκαλεί ανεμοβλογιά και έρπητα με μία νόσο στην οποία δημιουργείται φλεγμονή σε αγγεία στην κροταφική χώρα σε ηλικιωμένους κυρίως και ονομάζεται γιγαντοκυτταρική ή κροταφική αρτηριίτιδα.
Η γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τύφλωση ή εγκεφαλικό επεισόδιο, συσχετίζεται στη μελέτη με τον ιό varicella zoster, της οικογένειας των ερπητοιών, ο οποίος προκαλεί ανεμοβλογιά και μπορεί να ενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου με τη μορφή του έρπητα ζωστήρα (ενός πολύ επώδυνου εξανθήματος).
Ο συγγραφέας του άρθρου καθηγητής Νευρολογίας Don Gilden αναφέρει ότι  τα δεδομένα της μελέτης  δείχνουν ότι η επανενεργοποίηση του ιού σε άτομα πάνω από 60 ετών με κάποιο τρόπο προκαλεί γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα. Η παρούσα μελέτη δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του περιοδικού Neurology τον Φεβρουάριο 2015 .
Η γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα προκαλεί οίδημα και ευαισθησία των αρτηριών του κρανίου και των κροταφικών περιοχών σε ασθενείς πάνω από 50 ετών , είναι ο πιο συχνός τύπος φλεγμονής αγγείων στους ηλικιωμένους και προσβάλλει 29 στους 100000 ανθρώπους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν σοβαρή κεφαλαλγία που εμφανίζεται για πρώτη φορά, τοπική ευαισθησία, αίσθημα κούρασης των κάτω γνάθων, θολή όραση, πυρετό, απώλεια βάρους και καταβολή.
Για αυτή τη μελέτη οι ερευνητές αναζήτησαν στοιχεία του ιού σε βιοψίες κροταφικών αρτηριών  13 ατόμων που πέθαναν από αιτίες που δεν είχαν σχέση με γιγαντοκυτταρική αρτηριίτιδα και σε 84 βιοψίες κροταφικών αρτηριών ασθενών που έπασχαν από κροταφική αρτηριίτιδα. Όλες οι βιοψίες προέρχονταν από άτομα άνω των 50 ετών. Ο ιός βρέθηκε στο 74% των βιοψιών με κροταφική αρτηριίτιδα και μόνο στο 8% της ομάδας ελέγχου.
Στο editorial του άρθρου ο Dr. Peter Kennedy του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης αναφέρει ότι εάν αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα επιβεβαιωθεί και από άλλες μελέτες , θα πρέπει μελλοντικές κλινικές μελέτες να εστιάσουν στην θεραπεία της κροταφικής αρτηριίτιδας στον συνδυασμό κορτικοειδών (τα οποία τώρα χορηγούνται για αυτή τη νόσο) και επιπλέον αντι-ιικής αγωγής  για αυτόν τον ιό.
 
Πηγή:  Maria A. Nagel et al.. Prevalence and distribution of VZV in temporal arteries of patients with giant cell arteritis. Neurology, February 2015 DOI:10.1212/WNL.0000000000001409 1526-632X